Principalii producatori de procesoare

   Intel
Intel Corporation este o companie americană, cea mai mare companie de semiconductoare din lume și cea care a inventat seria de procesoare x86, procesoare găsite în multe calculatoare personale de tip PC. Fondată în 1968 ca Integrated Electronics Corporation cu sediul în Santa Clare California, SUA, Intel mai produce și așa-numite chipset-uri pentru plăci de bază, plăci de rețea NIC, memorii flash, plăci grafice și alte componente legate de comunicații și computere. Fondată de pionierii semiconductoarelor Robert Noyce și Gordon Moore, Intel combină designul și capacitatea avansată a procesoarelor cu capabilitatea producției de vârf. Original cunoscută ca prima în motoare și tehnologie, în anii 1990 Intel introduce campania "Intel Inside" și produce celebrele procesoare Pentium.
Intel a fost primul producător al memorilor de tip SRAM și DRAM, acestea reprezentând majoritatea afacerilor până în anii 1980. Intel a creat primul microprocesor comercial în 1971, dar l-a produs numai până la crearea calculatorului personal, care a devenit afacerea primară. În anii 1990 și mai târziu Intel investește foarte mult în noi microprocesoare și în industria PC-urilor, care se dezvoltă rapid. În această perioadă Intel devine furnizorul principal de microprocesoare pentru PC-uri, și a fost cunoscută pentru tacticile agresive în apărarea poziției pe piață, astfel de exemplu s-a aliat cu compania Microsoft, și mai târziu și cu Apple, pentru a controla industria IT (tehnologia informației).

   AMD
Advanced Micro Devices, Inc. (abreviat AMD) este o companie multinațională americană, cu sediul în Sunnyvale, California. Este unul din marii producători de microprocesoare, plăci de bază și procesoare grafice pentru servere și calculatoare personale.Este al doilea producător de microprocesoare x86 din lume, după Intel, și al treilea producător de procesoare grafice.
 În 2007 era pe locul 11 în lume în producția de semiconductoare.Compania a fost fondată la 1 mai 1969 de un grup de foști angajați ai Fairchild Semiconductor, printre ei numărându-se și Walter Jeremiah Sanders III, conducătorul AMD până în anul 2000.
A produs la început circuite logice, apoi, din 1975, circuite RAM și clone ale procesorului Intel 8080. După o perioadă de încercări de diversificare, compania a decis să se concentreze pe producția de procesoare compatibile x86, devenind concurenți direcți ai lui Intel, cu care, de altfel, are o lungă istorie de conflicte în justiție.
În februarie 1982 a semnat un contract cu Intel prin care primea licența de fabricație a procesoarelor 8086 și 8088, contract anulat apoi de Intel. În 1991 lansa Am386, apoi Am484 și Am5x86, clone mai ieftine decât originalele produse de Intel.
Primul procesor propriu a fost K5, lansat în 1996 [1]. În 1997 a lansat procesorul K6 iar în 1999 K7, numit și Athlon, care a reprezentat un succes, fiind mai bun decât procesoarele similare produse de Intel, în continuare procesoarele AMD păstrând această poziție până la lansarea familiei de procesoare Core 2 de către Intel, în 2006. În anul 2000 a produs primul procesor cu frecvența de 1000 MHz. Athlon 64 (K8), lansat în 2003, a fost primul procesor pe 64 biți.
În iulie 2006 a fuzionat cu firma canadiană ATI, producătoare de procesoare grafice.

Comentarii

  1. Din punctul meu de vedere Intel va fi mereu lider in domeniul procesoarelor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul 2020, AMD pune procesoare pe viitoarele console Play Station 5, si Xbox X, cel putin pentru 10 ani. AMD Ryzen 9 este cel mai dezvoltat procesor la anul actual care ofera performante peste Intel cu 15% cu 25-30% mai ieftin. Intel e o corporatie dupa profit, in schimb AMD ofera distractie la un pret corect! Mereu i-am admirat pentru devotamentul fata de clienti, si asa ma bucur ca dupa 6 ani de la comentariul tau, ti-o iei in fata :D

      Ștergere
  2. Intel va detine mereu suprematia pe piata procesoarelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant subiectul pe care l-ai abordat

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum aflu temperatura procesorului?

Principalele diferente intre Intel si AMD